pasztet wegański
Aktualności,  Blog,  Przepisy,  przystawki

Wege pasztet

Zbliżają się Święta. W tym  roku, w związku z ogólną sytuacją, wyjątkowo nie czuję ich aury. Pomimo wszystko postanowiłam zmierzyć się ponownie z przepisem na pasztet w stylu wege. Głównie chodzi o to, aby jego smak odpowiadał także mięsożernemu potomstwu.

Przepis przetestuję po raz drugi. Zawsze może wyjść trochę inaczej, ale nie ma się czym przejmować.Pasztet będzie się składał z warzyw i ryżu. Jego wykonanie jest proste, a smak najlepiej,  jeśli ocenicie sami.

Podstawą smaku i aromatu są przyprawy, podobnie jak u osób przygotowujących pasztet z mięsa.

Składniki na jedną formę – keksówkę:

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1/2 seler
  • 1 marchewka
  • 7 – 8 łyżek oliwy (oleju z pestek winogron)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • Przyprawy do pieczenia: sól, pieprz, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 4 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, parę ziaren jałowca, 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy do masy: 3 łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka , papryka ostra, tymianek, majeranek, natka, kolendra – jeśli masz tylko podstawowe przyprawy w domu, to dokup np. przyprawę do gulaszu i w ten sposób zdobędziesz większość potrzebnych przypraw. Użytą ilość poszczególnych przypraw dopasuj do własnych upodobań. Ja mam taki sposób, że próbuję smak masy z przyprawami przed dodaniem mąki ziemniaczanej i u mnie to się sprawdza.

Przepis:

  • Ugotuj ryż
  • Pokrój warzywa i upiecz je razem z przyprawami w żaroodpornym naczyniu, w temperaturze 180 stopni przez 45 minut
  • Zblenduj ostudzone warzywa
  • Dodaj ryż i lekko zblenduj
  • Dodaj przyprawy
  • Wsyp płatki , mąkę i olej
  • Wysmaruj oliwą foremki i posyp bułką tartą lub mąką
  • Przełóż masę do foremek i posmaruj na wierzchu oliwą
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez 55 minut (sprawdź czy wystarczy, bo każdy piekarnik jest inny)
  • Po wyłączeniu piekarnika pozostaw w nim foremki z pasztetem jeszcze przez 10-15 minut

SMACZNEGO!

 

 

Dzisiejszy pasztet

pasztet wegański

Pasztet z poprzedniego pieczenia

pasztet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *