warzywa w chrupiącej tempurze
Aktualności,  Blog,  danie obiadowe,  Przepisy,  przystawki

Warzywa w chrupiącej tempurze

Wczorajszy dzień  był bardzo zimny i zatęskniłam za ciepłymi miejscami i tamtejszym jedzeniem.

Dlatego wpadłam na pomysł zrobienia dania, które podbiło moje serce, czyli warzyw w tempurze.

To  pyszna i szybka przekąska. Może też być daniem głównym.

Warzywa w  chrupiącej skorupce to coś cudownego, istny raj dla wegan. Postarałam się odtworzyć te smaki.

 

kalafior brokół

W trakcie przyrządzania panierka przypomina lekkie ciasto naleśnikowe. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Ważnym składnikiem ciasta jest lodowata woda, gdyż dzięki niej ciasto, w którym maczamy warzywa będzie odpowiednio zimne i po wrzuceniu na gorący olej, pozostanie dzięki temu chrupkie. W ten sposób unikniemy wpadki z gumowatą panierką.

Aby mieć pewność, że warzywa nie będą za twarde, najpierw podpiekłam je chwilę w piekarniku.

papryka

Składniki:

  • Połowa kalafiora
  • 2 papryki czerwone
  • 3 duże cebule
  • 4 marchewki
  • olej z pestek winogron

Składniki na panierkę – tempurę:

  • 100 g mąki ziemniaczanej ( lub z mąki z tapioki )
  • 100g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka sody
  • 200 ml lodowatej wody
  • Sól, pieprz – do smaku, kurkuma – szczypta
cebula

Przepis:

  • Umyj warzywa i podziel na mniejsze części ( kalafior w różyczki, marchewki obierz i potnij w słupki, papryki oczyść i pokrój w krążki, cebulę pokrój w krążki )
  • Podpiecz warzywa przez 10 min w temperaturze 180 stopni
  • Tempura: połącz mąkę ziemniaczaną, pszenną, sodę i wodę, i dobrze wymieszaj, aby powstało ciasto, w którym obtoczysz warzywa. Konsystencja ciasta powinna być mniej więcej taka jak ciasta naleśnikowego. Dopraw przyprawami.
  • Podgrzej olej na patelni lub w garnku
  • Maczaj kawałki warzyw w cieście ( tempurze ) i kładź na rozgrzany olej, smażąc na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu pierwszych warzyw, sprawdź czy są smaczne. Jeśli trzeba, to  dodaj przypraw do ciasta lub posyp nimi gotowe warzywa.
marchewka

Mam nadzieję, że wykorzystasz ten przepis.

W naszym domu każda ilość warzyw w tempurze znika w sekundę, ponieważ bardzo nam smakują. Wiem, że nie są dietetyczne, ale cudownie umiliły nam zimny, wiosenny dzień.

Prawie każde warzywo nadaje się do smażenia w tej panierce, ale najczęściej w tempurze smaży się marchewkę, cebulę, brokuły, cukinię i kalafior.

Mięsożercy wykorzystują tempurę do przygotowania owoców morza, ale według mnie hitem są warzywa w tej chrupiącej skorupce.

Następnym razem przetestuję jak smakuje fasolka szparagowa, bakłażan i  boczniaki.

Życzę smacznego 🙂

warzywa w tempurze
warzywa w tempurze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *