słodkie serca
Aktualności,  Blog,  desery,  Przepisy

WALENTYNKOWY DESER – serce na talerzu

Z sercem  i z miłością możemy przygotować odrobinę słodyczy dla ukochanej osoby.

Okazuje się, że najprostsze desery mogą sprawić komuś radość i zapewnić świetny efekt zarówno wizualny jak i smakowy.

Szczególnie polecam ten przepis osobom lubiącym smak kokosowy, gdyż krem jest przygotowany z mleczka kokosowego. Ważne, aby dzień wcześniej wstawić mleczko do schłodzenia, do lodówki.

Do stworzenia galaretki polecam agar, który jest naturalną substancją żelującą. Ten doskonały zamiennik żelatyny jest pozyskiwany z glonów. Sprawdza się wspaniale w kuchni zarówno wegan i jak i wegetarian. Całkowicie naturalny, bezwonny i bezsmakowy. Ma silne właściwości żelujące. Rozpuszcza się w temperaturze 90– 95 °C, a tężeje już w temperaturze 35 °C. Agar jest źródłem witaminy K, E i B6, kwasów tłuszczowych omega 3, kwasu foliowego oraz błonnika.

Jeśli nie chcesz samodzielnie przygotowywać galaretki, to mam dla Ciebie dobrą wiadomość, są w sprzedaży  galaretki z agarem. 

Na wyczarowanie tego deseru poświęcisz wyjątkowo mało. 

Życzę wszystkim wspaniałego dnia zakochanych.

wiśnie
kokos

Składniki galaretki:

1/2 szklanki soku z owoców ( u mnie własny, wiśniowy )

½ szklanki wody

½ łyżeczki ksylitolu

1 łyżeczka agaru

 

Składniki kremu:

1 puszka mleczka kokosowego

2 i 1/2 łyżeczki cukru pudru

Odrobina kwasku cytrynowego

Płatki migdałowe

 

deser wegański

Przepis:

Galaretka

Na wstępie dodam, że udało mi się kupić silikonowe foremki w idealnym kształcie  i dzięki temu uzyskałam piękne serduszka z galaretki.

  1. Rozpuść agar i ksylitol w wodzie, a sok zagotuj.
  2. Dodaj wodę z agarem do soku i gotuj przez 1-2 minuty cały czas mieszając. Płyn lekko zgęstnieje, jak kisiel.
  3. Odstaw rondelek do przestudzenia, mieszając od czasu do czasu.
  4. Wlej gęstniejący płyn do foremek. Po ostygnięciu, można wstawić do lodówki, ale nie jest to konieczne, gdyż agar tężeje już w temperaturze około 20 stopni.

Krem

  1. Z puszki z mleczkiem kokosowym wybierz tylko gęstą część i dodaj do niej cukier puder oraz odrobinę kwasku cytrynowego, tak aby krem nie był przesłodzony.
  2. Blenduj lub ubijaj robotem kuchennym składniki.
  3. Gotowy krem za pomocą rękawa cukierniczego lub zwykłej, małej torebki plastikowej z dziurką, rozprowadzamy w ozdobny sposób na talerzu.
  4. Posyp krem płatkami migdałowymi.

Na talerz z kremem połóż serce z galaretki i gotowe.



walentynki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *