pesto
Aktualności,  Przepisy,  sałatki

Vege pesto

pesto

 

vege pesto

SKŁADNIKI (na słoiczek)

kilka garści świeżego szpinaku (ok. 150 g)

garść orzechów nerkowca (ok. 25 g)

łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych ( nie bójcie się – dają cudowny serowy posmak! – warto je kupić przez internet, bo ceny sa znacznie korzystniejsze )

ząbek czosnku

sól

pieprz

oliwa stopniowo wedle uznania ( ok. 2 łyżek)

PRZYGOTOWANIE

  • Orzechy nerkowca rozdrobnić ( ja używam multi blendera i nie namaczam ich wcześniej)
  • Połączyć z orzechami resztę składników i blendować do momentu, aż wszystko pięknie się połączy i będzie miało odpowiednią konsystencję.
Najczęściej używam pesto do makaron. Szczególnie dobrze smakuje z tagliatelle, foglie d’ulivo agli spinaci i z makaronem maccheron.
Doskonale smakuje jako dodatek do chleba lub do sałatek.
makaron z pesto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *