tagliatelle
Aktualności,  Blog,  danie obiadowe,  Przepisy

Tagliatelle z sosem śmietanowym, z pieczarkami i z cebulą

Miałam trochę przerwy w pisaniu.

Potrzebowałam czasu, aby poukładać sobie w głowie obecną sytuację w Polsce i na świecie. Odmienna  rzeczywistość w obliczu zaistniałej obecnie sytuacji, skłania nas wszystkich do przemyśleń.

Wiele zależy od naszego podejścia.

Potrzeba nam spokoju, rozsądnego optymizmu, życzliwości i cieszenia się nawet drobnymi rzeczami.

Myślę, że dobrze nam wszystkim zrobi skupienie się na bliskich, na tym co lubimy i znalezienie sobie zajęcia. Chyba zgodzicie się ze mną, że jest to lepszy pomysł niż śledzenie wiadomości.

Biorąc pod uwagę, że większość osób zrobiła jakieś zapasy, weźmy się do gotowania.

Mięsożercy, którzy informowali mnie ostatnio, że zdarzało się, iż nie mogli kupić tego co chcieli, niech się nie martwią. Bez mięsa też można stworzyć pyszne, proste i do tego niedrogie dania.

pieczarki

Nie dalej jak wczoraj kupiłam pieczarki i cebulę oraz wegańską śmietanę i od razu zabrałam się do gotowania.

onion

Produkty:

  • trzy cebule
  • 500 g pieczarek
  • 1 opakowanie makaronu tagliatelle
  • śmietanka wege ( dla osób nie będących weganami można użyć zwykłej śmietany )
  • olej z pestek winogron ( lub inny olej)
  • sól
  • pieprz

Przepis

Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Kiedy będzie wrząca, dodaj makaron tagliatelle i gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W tym czasie zacznij rozgrzewać patelnię z odrobiną oleju.

Pokrój w kostkę cebulę i wrzuć ją na patelnię –  delikatnie posól.

Obierz pieczarki i pokrój, a następnie dorzuć je do cebuli.

Kiedy warzywa będą prawie gotowe, dodaj do smaku pieprz i sól oraz śmietankę, całość zamieszaj.

Na talerze nałóż odsączony makaron i nałóż na wierzch pyszny sos śmiatankowo – cebulowo – pieczarkowy.

Na wierzch można dodać koperek lub natkę. Koperek świetnie komponuje się z pieczarkami i śmietaną.

danie z tagliatelle

Tym razem zdjęć niewiele i nie zdążyłam nawet dodać koperku. Wszystko działo się szybko, bo byliśmy bardzo głodni i chcieliśmy jak najszybciej usiąść do stołu.

Polecam, naprawdę warto. Szybko i smacznie.

Życzę wszystkim zdrówka i pozytywnego myślenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *