Aktualności

Pyszny i tani obiad

Proste danie na obiad

Postanowiłam jakiś czas temu zrobić kolorowe, szybkie i pyszne danie.

Natchnęła mnie do tego piękna i długa fasolka szparagowa tzw. fasolnik chiński. Strąki są wyjątkowo długie, delikatne w smaku i nie maja włókien.

Są cennym źródłem białka roślinnego, potasu, wapnia, magnezu, witaminy B, witamina C oraz błonnika.

Szybko sprawdziłam jakie produkty mam w domu i w krótkim czasie mogliśmy cieszyć się pysznym obiadem.

Składniki:

kilka ziemniaków

3 – 4 łyżki pesto szpinakowego ( link: https://vegedroga.pl/vegan-pesto/)

1/2 kg fasolki szparagowej – fasolnik chiński

kilka rzodkiewek

2 łyżki oleju z pestek winogron

sól

przyprawa do ziemniaków

Przepis:

  1. Pokrój ziemniaki w łódeczki i posyp przyprawa do ziemniaków, a następnie pokrop oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 35 minut.
  2. Do zagotowanej i osolonej wody włóż fasolkę i  gotuj ok. 20 min.
  3. Umyj rzodkiewki i pokrój w plastry.
  4. Przygotuj pesto lub skorzystaj ze zrobionego wcześniej.

Gotową fasolkę ułóż na talerzu , następnie nałóż upieczone ziemniaki, dodaj pesto i rzodkiewki.

Życzę smacznego i zachęcam do skorzystania z tego przepisu wszystkich miłośników zieleniny.

 

szpinak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *