kapusta kiszona
Aktualności,  Blog,  Inspiracje,  Przepisy,  sałatki

Podkręć odporność – naturalne probiotyki

Jakie czasy, takie nasuwają się tematy.

Już wcześniej namawiałam Was do kiszenia kalafiorów, a teraz przyszła pora na domową, kiszoną kapustę.

Dlaczego?

Bo to proste, bo dobre, BO ZDROWE I BUDUJĄCE ODPORNOŚĆ.

Wielu mądrych ludzi już nie raz powiedziało, że zdrowie zaczyna się od jelit.

Naturalna flora bakteryjna wpływa na naszą odporność.  Pokarmem dla tej flory są naturalne probiotyki, takie jak kiszona kapusta, która kiedyś często gościła na naszych stołach. Wróćmy do tych nawyków, a przysłużymy się naszemu zdrowiu i odporności.

Naturalne probiotyki to dobre bakterie, które wspierają nasze zdrowie.

kapusta

Dzisiaj, w obliczu walki z wirusami, nie możemy zrobić sobie większego prezentu niż w naturalny sposób wzmocnić odporność. Zachęcam z całego serca do spożywania naturalnych probiotyków. Kapusta kiszona poddawana jest naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej, dlatego to właśnie w niej znajdziemy dobroczynne bakterie.

Zatem do dzieła, a potrzeba naprawdę niewiele.

Dziewczyny jeśli obok Was jest facet, to koniecznie poproście go, aby pomógł w ugniataniu kapusty. Przyda się silne męskie ramię.

szatkowana kapusta

Pamiętajmy, że należy kapustę kiszoną jeść na surowo, wtedy wykorzystacie jej dobroczynne właściwości.

Można wykorzystać ją do zrobienia surówki z marchewką, cebulą, jabłkiem i sosem zrobionym z oliwy, soku z cytryny i cukru lub syropu z agawy. Na pewno większość z nas kojarzy ten smak z dzieciństwa.

kapusta kiszona

Produkty:

– główka białej kapusty

–  łyżka stołowa soli kamiennej do przetworów, niejodowanej

– 4 listki laurowe

– 5-6 ziaren ziela angielskiego

Przepis:

– poszatkuj kapustę na wąskie paseczki do dużej miski

– jeśli masz rękawiczki, to załóż

– posyp kapustę solą i zacznij ją ugniatać, aż do wyciśnięcia sporej ilości soków

– przełóż kapustę wraz z sokiem do garnka kamiennego lub słoja, wrzucając ziele angielskie i liście laurowe

– cały czas  ugniataj kapustę, przekładając ją tak, aby sok wyszedł na wierzch

– na koniec trzeba ją przygnieść np. umytym,  wyparzonym kamieniem

– odstaw w zacienione miejsce i codziennie nakłuwając drewnianym patyczkiem do szaszłyków, aż do czasu zakiszenia

– gotowe, teraz zacznij jeść. To co zostaje na później, przełóż do słoja i trzymaj w lodówce.

kapusta kiszona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

y KeyCDN @ 31.10.2020 09:53:23 (html) -->