placki
Aktualności,  bezglutenowe,  Blog,  danie obiadowe,  Przepisy,  przystawki

Placuszki gryczane z cukinią – wegańskie i bezglutenowe

Kochacie placuszki? A co powiecie na wersję wege i bezglutenową?

Mam dla Was kolejny prosty przepis, który sprawdzi się, kiedy nie  mamy w domu zbyt dużo produktów.

Potrzebujemy tylko kilka najprostszych składników, w tym kaszę gryczaną, białą, niepaloną. Trzeba pamiętać o namoczeniu jej dzień wcześniej.

biała kasza gryczana
cukinia

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej białej, niepalonej
  • 1 średnia cukinia
  • przyprawy ( ja używam tylko pieprzu i soli oraz odrobiny kurkumy, ale możecie zaszaleć i podkręcić smak tym co lubicie )
  • Olej z pestek winogron ( lub inny, jaki jest pod ręką )

Przepis:

  •  kaszę dzień wcześniej namocz w wodzie
  •  następnego dnia odlej wodę tak, aby pozostała prawie sama kasza
  •  zmiksuj kaszę za pomocą blendera – konsystencja powinna być ciut gęstsza niż ciasto na naleśniki. Jeśli uznasz, że jest za gęsta, dodaj trochę wody, ale lepiej zaczekać z tym, bo cukinia też puszcza sok
  • cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach
  •  połącz ciasto z cukinią
  •  dodaj przyprawy i zamieszaj
  •  rozgrzej patelnię z olejem
  •  nabierz większą łyżką porcje ciasta i smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia na złocisty kolor
  •  przekładaj usmażone placuszki na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz
  • lepiej podawać z surówką np. z własnej kwaszonej kapusty
placki z cukinią
placki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *