pęczetto
Aktualności,  Blog,  Przepisy,  sałatki

Pęczetto z burakami, kiełkami i zieleniną

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię sałatki. Cenię sobie świeże warzywa i dodaję je wszędzie, gdzie tylko mogę. Szczególnie polecam kiełki słonecznika, które dostarczają nam wapnia i fosforu, wzmacniają zęby i kości. Dodatkowo zawierają żelazo, magnez, potas oraz cynk i miedź.

Dzisiaj zrobimy ciekawą sałatkę, w której połączymy ugotowany pęczak, pieczonego buraka, świeżą rukolę, selera naciowego  i skiełkowanego słonecznika. Wszystkie składniki cudownie połączy ożywczy w smaku sos z cytryny i oliwy.

Pęczetto jest bardzo sycące i doskonale się sprawdzi jako pomysł na lunch, kolacje lub przekąskę. Lubimy zabierać je w podróż, w małych, zgrabnych słoiczkach.

Składniki:

1,5 szklanki  ugotowanej kaszy pęczak

3 upieczone, średnie buraki ( jeśli nie macie czasu, to można kupić już zapakowane, gotowane buraki)

2 garście rukoli

Kilka wewnętrznych łodyg selera naciowego – tych z większą liczbą listków

1 szklanka skiełkowanego słonecznika

Sos:

3 łyżki soku z cutryny

3 łyżki oliwy z oliwek

Sól

pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ziarna słonecznika.

Bardzo lubię skiełkowane ziarna słonecznika, są niezwykle zdrowe. U mnie są przygotowywane na bieżąco. Co kilka dni suche nasiona słonecznika zalewam wodą ( chłodną ) i zostawiam na noc. Następnego dnia przelewam przez sitko i zostawiam na sitku, aby odsączyła się do końca. Tego samego dnia popołudniu lub wieczorem przelewam sitko z nasionami pod bieżącą wodą i ponownie odstawiam, aby się odsączyły. Następnego dnia słonecznik już pięknie kiełkuje. Pewnie można kupić gotowe, ale własne są lepsze, a  ich skiełkowanie nie jest kłopotliwe.

  1. Ugotuj pęczak.
  2. Buraki ścieraj na tarce o dużych oczkach wprost do dużej miski.
  3. Dodaj do buraków ugotowany pęczak, pokrojony seler naciowy, pokrojoną rukolę oraz skiełkowane ziarna słonecznika.
  4. Dodaj sos.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *