deser
Aktualności,  desery,  Przepisy

Owocowy mus

Nie marnujcie moje kochane wody z ugotowanej cieciorki  ( ciecierzycy ) lub ze słoika w którym ja kupiliście.

Nie wierzycie, że można wyczarować z tego coś pysznego. Spróbujcie choć raz.

Składniki:

1/2 szklanki wody z cieciorki (jeśli macie mniej ze słoiczka, to zróbcie z tego co macie)

sok z połowy cytryny

owoce: jagody lub truskawki lub inne jakie lubicie (  mogą być nawet mrożone – ja ostatnio takich użyłam i wyszło smacznie )

3/4 łyżki płaskiej cukru pudru ( ja dodaje cukier po trochu i sprawdzam jaki poziom słodkości mi pasuje )

Przygotowanie:

Wodę z cieciorki ubijamy z sokiem z cytryny robotem kuchennym, aż powstanie delikatna piana taka jak na bezy.

Następnie stopniowo dodajemy cukier i owoce, dalej ubijając.

A teraz mała dygresja, nie wszystkim ten rodzaj deseru smakuje. Mój mąż nie jest jego zwolennikiem, ale ja i młodsze pokolenie bardzo lubimy takie smakołyki, bardzo delikatne o piankowej konsystencji.

Uwaga jak dłużej postoją w lodówce to może na dnie oddzielić sie sok z owoców, więc lepiej szykować deser przed podaniem

 

owoce
truskawki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *