mango lassi
Aktualności,  Blog,  koktajl,  Przepisy

Mango lasi – koktajl z mango

Mango lassi  to popularny indyjski napój.

Kto kocha smak dojrzałego mango, temu przypadnie do gustu ten przepis.

Bywając w restauracjach indyjskich, patrzyłam z zazdrością na przyjaciół, którzy rozkoszowali się smakiem mango lassi i dlatego postanowiłam zrobić koktajl ze składników roślinnych, w wersji wege.

Najważniejszym składnikiem jest owoc mango, do którego dodaje się  jogurt naturalny, mleko lub wodę.

W moim przepisie zamiast tych ostatnich składników, używam mleka roślinnego i mleczka kokosowego.

Moim zdaniem dojrzałe mango jest wystarczająco słodkie, aby zrezygnować z środków słodzących.

Jego kolor sprawia, że napój wygląda smakowicie i zachęcająco.

Nie zawsze udaje mi się kupić dojrzałe owoce, ale wystarczy trochę cierpliwości, jak w przypadku awokado, aby cieszyć się pełnią smaku.

Jestem ciekawa czy lubicie mango? Niektórym podobno nie smakuje, ale być może dlatego, że jeszcze nie spróbowali w pełni dojrzałego i soczystego owocu.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 200 ml mleka roślinnego (dowolnego: owsianego, migdałowego, sojowego, ryżowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • Koniecznie odrobinka kardamonu i dla chętnych odrobinka cynamonu i wanilii.

Przepis:

  1. Mango myję i obieram, następnie kroje i rzucam do blendera.
  2. Dolewam mleczko roślinne i mleko kokosowe – tylko gęstą część.
  3. Dodaję przyprawy.
  4. Składniki blenduję i podaję w szklanych kefelkach.

 

Smak jest cudowny. Pijcie powoli, żeby jak najdłużej rozkoszować się tym cudem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *