Aktualności,  bezglutenowe,  Blog,  danie obiadowe,  Przepisy

Makaron ze szparagami, cebulką i czosnkiem

Dzisiaj zamarzył mi się makaron bezglutenowy ze szparagami. Na szczęście zielone szparagi kupiłam dzień wcześniej, a w szafce miałam makaron z brązowego ryżu ( nitki ) bezglutenowy. Nie jest to typowy makaron, ale zachęcam do spróbowania.

Wiele jest możliwości przygotowania makaronu, tym razem wybrałam prosty i szybki przepis. Wiedziałam, że za dziesięć minut będę się mogła cieszyć pysznym daniem.  Jest to zdrowa opcja, dodatkowo przyjazna osobom nie spożywającym glutenu.

szparagi

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • trzy cebulki dymki
  • ząbek czosnku
  • odrobina oleju z pestek winogron
  • przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, pieprz ziołowy, chili
  • 60 g makaronu z brązowego ryżu nitki bezglutenowego

Przepis:

  1. Makaron umieściłam w miseczce.
  2. Na patelni rozgrzałam trochę oleju z pestek winogron. W tym czasie nastawiłam wodę w czajniku, aby się zagotowała.
  3. Zagotowana woda jest potrzebna do makaronu z brązowego ryżu, ponieważ zgodnie z przepisem trzeba go włożyć do naczynia i zalać wrzątkiem, a następnie pozostawić pod przykryciem na ok. 5 minut. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
  4. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam posiekane szparagi ( bez twardych części – szparagi w miejscu gdzie same pękają należy odłamać i użyć tylko miękkiej, górnej części ), posiekane cebulki dymki orasz czosnek. Szybciutko doprawiłam do smaku przyprawami. Uważajcie z chili, każdy musi znaleźć swoją ostrość. Następnie, na mocno rozgrzanej kuchence wszystko podsmażałam, energicznie mieszając.
  5. Gotowy makaron dodajemy na patelnię do pozostałych składników i mieszamy.

Całość jest gotowa w 10 minut, czyż to nie piękne.

Dodatkowo danie można posypać płatkami nieaktywnych drożdży, które nadają serowy posmak oraz posypać posiekanym szczypiorkiem z dymki.

Smacznego!

makaron ryżowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *