makaron z pesto
Aktualności,  Blog,  danie obiadowe,  Przepisy

Makaron z pesto, skwarkami z tofu i pomidorkami

Uwielbiam włoskie makarony i włoskie klimaty.

Będąc we Włoszech, z zachwytem podziwiałam małe, rodzinne manufaktury, które produkują na miejscu makarony i od razu je sprzedają.

Do tego dania wybrałam makaron strozzapreti, wykonany z semoliny z pszenicy durum oraz wody, który dzięki temu, że nie jest gładki, doskonale wchłania każdy sos.

Najczęściej jest przygotowywany z sosem śmietanowym lub pomidorowym, ale dzisiaj, przy smutnej pogodzie, miałam ochotę na danie ciekawsze i bardziej kolorowe.

Pesto przyrządzam sama, ponieważ mam wtedy większą kontrolę nad jego smakiem i składem.

Poza tym wydaje mi się, że własnej roboty pesto jest bardziej aromatyczne i intensywniejsze w smaku i kolorze.

Można je przyrządzić dzień wcześniej, wtedy przygotowania pójdą w tempie ekspresowym.

W związku z tym, że postanowiłam wzbogacić smak najprostszego makaronu z pesto o nowy akcent , postanowiłam dodać skwarki z podsmażonego z przyprawami,  pokrojonego tofu.

Czas przygotowania: ok 20 minut

Efekt końcowy jest pyszny, pożywny i bardzo apetyczny!

Danie doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

włoski makaron

Składniki:

1 opakowanie makaronu Strozzapreti ( lub inny wedle własnego uznania )

3  – 4 łyżki pesto szpinakowego

1 opakowanie tofu                          

garść świeżego szpinaku

15 pomidorków truskawkowych lub koktajlowych

1-2 łyżeczki płatków drożdży nieaktywnych ( opcjonalnie)

2 łyżki oleju z pestek winogron

Sól

Pieprz

Papryka wędzona

mieszanka przyprawa: papryka słodka, gorczyca, czosnek, kolendra, kurkuma, chili, kmin rzymski ( można wykorzystać gotową przyprawę tzw. do kurczaka złocista dostępną w każdym sklepie).

pesto

Przepis:

  1. Zagotuj wodę i przygotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
  2. Tofu pokrój w nieduże kawałki i podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju oraz z mieszanką wcześniej wymienionych przypraw i papryką wędzoną. Ja zawsze dodaję jeszcze dodatkowo troszkę chili, ale my lubimy ostrzejsze potrawy.
  3. Umyj pomidorki i liście szpinaku. A następnie przekrój pomidorki na pół.
  4. Gotowy , odcedzony makaron wymieszaj z pesto w garnku.
  5. Dodaj do makaronu podsmażone tofu.
  6. Nałóż danie na talerze lub półmisek i udekoruj pomidorkami i listkami świeżego szpinaku.
  7. Posyp danie płatkami drożdżowymi  – ostatnio dodaje płatki wcześniej, aby lepiej połączyły się z pozostałymi składnikami. Dodawanie ich nie jest konieczne, ale dodają wspaniały serowy posmak i są źródłem białka i witamin z grupy B.
pomidorki

Danie wygląda kusząco i pięknie, ma zadziwiająco zielony kolor i wzbudza zainteresowanie wśród osób, które jeszcze go nie próbowały. Jest doskonałe na gorąco, ale my lubimy je również na zimno.

szpinak
makaron z pesto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *