leczo
Aktualności,  bezglutenowe,  Blog,  danie obiadowe,  Przepisy

Leczo

Leczo z boczniaków to jeden z moich ulubionych i  sprawdzonych przepisów. Wielokrotnie był przeze mnie przygotowywany przy okazji spotkań z przyjaciółmi. Zawsze się sprawdzał, ponieważ smakuje zarówno roślinożercom jak i mięsożercom.

Wiadomo, że prawdziwe węgierskie leczo jest z mięsem, ale ten przepis w niczym mu nie ustępuje. Najważniejszą przyprawą w tym daniu jest wędzona papryka, która nadaje cudowny dymny aromat i niepowtarzalny smak.

Przepis nie jest długi ani skompilowany, dlatego mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.

Moja rada: najlepiej najpierw wszystko składniki, z których będziecie korzystać, ułóżcie na blacie. Wtedy gotowanie pójdzie szybko i sprawnie.

Danie z boczniaków

Składniki:

2 cebule

2 czerwone papryki

1 zółta papryka

2 małe lub 1 duża cukinia

1 puszka krojonych pomidorów

250 g boczniaków

 

3-4 łyżki oleju

sól

szczypta pieprzu

1 łyżeczka papryki wędzonej

½ łyżeczki papryki ostrej

2 łyżeczki papryki słodkiej

3 łyżki sosu sojowego

Mała łyżeczka cukru trzcinowego

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroję  w wiórki ( cienkie półksiężyce ) i wrzucam do garnka na rozgrzany olej.
  2. Po ok. 3 min. dodaje do garnka pokrojoną w kostkę lub w paski żółtą i czerwoną paprykę oraz trzy rodzaje przypraw: paprykę wędzoną, ostrą i słodką. Smażę przez 5 min.
  3. Szybko kroję cukinie w kostkę i wrzucam do garnka.
  4. Następnie wlewam do garnka pomidory krojone z puszki.
  5. Dodaję sól i duszę potrawę pod przykryciem przez  10 – 12 minut.
  6. W tym czasie kroję wzdłuż boczniaki i wrzucam na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy. Podsmażam je z jednej a potem drugiej strony. Po obróceniu boczniaków dodaje do nich cukier, pierz (szczyptę ) i sos sojowy. Czekam, aż sos trochę odparuje. Przygotowanie boczniaków trwa ok. 8 min.
  7. Wrzucam boczniaki do garnka z warzywami i mieszam.
  8. Próbuję czy odpowiada mi smak i kruchość warzyw. Są różne szkoły, ale ja wolę bardziej chrupiące warzywa. Jeśli preferujecie bardziej miękkie to jeszcze chwilę podduście.

 

leczo

Gotowe leczo podaję w miseczkach lub jako dodatek do makaronu ryżowego lub kaszy.

Jeśli przepis Wam się spodobał, dajcie palucha, serduszko, a najlepiej wklejcie zdjęcie Waszego wykonania tego przepisu.

Smacznego.

boczniaki w kucni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *