wino ekologiczne
Aktualności,  Blog,  eko-newsy,  vege news

Lampka wina – bądźmy świadomi tego, co konsumujemy.

Tak wiem, że żaden alkohol nie jest zdrowy, ale nic na to nie poradzę, że lubię wino.

Zaczęłam zgłębiać tematykę produkcji win, kiedy wyczytałam, że nie wszystkie wina są wegańskie.

Temat okazał się zarówno ciekawy jak i rozległy.

Po przyswojeniu sporej dawki, czasem bardzo zaskakujących informacji, chcę Cię przekonać do tego, że  warto przestawić się na wina ekologiczne ( biologiczne ), a w przypadku wegan dodatkowo na wegańskie.

Ale po kolei, przede wszystkim jeśli chcesz napić się wina, to nie kupuj pierwszego lepszego. Zarówno  weganie, wegetarianie jak i  mięsożercy, powinni pamiętać, że nasze wybory mają duże znaczenie zarówno dla naszego zdrowia jak i dla środowiska. Dlatego sądzę, że dobrze zrobimy świadomie wybierając  trunki.

Coraz więcej osób przekonuje się, że warto sięgnąć po wina ekologiczne i wegańskie.

winnica

W winnicach ekologicznych, winogrona  są uprawiane bez sztucznych nawozów oraz bez syntetycznych środków ochrony roślin tj. herbicydy i pestycydy. Bardzo ważne jest też to, że w  czasie produkcji trunków dodaje się do nich znacznie mniej konserwantów czyli siarczynów. Producenci muszą przestrzegać niskich norm w tym zakresie. Dodatkowo warto zaznaczyć, że w czasie ich produkcji zabronione jest stosowanie substancji z roślin modyfikowanych genetycznie.

Przed uzyskaniem oficjalnego certyfikatu ekologicznego, producent jest zobowiązany do stosowania przez kilka lat specjalnego programu działań poddawanych stałym kontrolom z ramienia akredytowanej instytucji. Stosowane są w pierwszej kolejności specjalne procedury mające na celu m.in. oczyszczenie gleby, co ma umożliwić  uprawę zdrowego surowca do produkcji wina. W Unii Europejskiej od roku 2012 obowiązują jednolite standardy obowiązujące wszystkich producentów. pragnących oznaczyć swoje wyroby symbolem produktu organicznego.

Dodatkowo ważną informacją dla nas wszystkich powinno być to, że wina ekologiczne ( organiczne ) są wytwarzane w taki sposób, aby zminimalizować negatywny wpływ na środowisko naturalne.

produkcja wina

Wierzę, że nasze świadomie wybory wpływają na rynek producentów win. Na szczęście, już widać jak dynamicznie rosną w siłę wytwórcy win ekologicznych i wegańskich. W różnych rejonach Włoch i Hiszpanii oraz Francji można znaleźć małe, lokalne winnice szczycące się produkcją takich win.

Wina z etykietą bio  powstają głównie w regionach o łagodnym i ciepłym klimacie.

Okazało się, że temat jest rozległy i, że jeszcze większe wymagania stawia się przed producentami win biodynamicznych.

W ich produkcji winiarze nie mogą stosować żadnych substancji chemicznych w procesie uprawy winorośli i winifikacji. Dopuszczone są jedynie środki organiczne, a  praca w winnicy zakłada minimalną ingerencję w lokalny ekosystem.

bio wino

Wracając do tematu win wegańskich, zdziwiłam się, że produkt tworzony z winogron, produktu roślinnego, może być niewegański.

Okazało się, że diabeł tkwi w szczegółach, a w tym przypadku chodzi o proces winifikacji, klarowania wina.

Moje zdziwienie było ogromne, gdy dotarłam do informacji, że filtracja większości win odbywa się za pomocą takich substancji jak:

-sproszkowana krew i szpik kostny

-kazeina (białko mleka)

-chityna (włókno ze skorupek skorupiaków)

-białko jaja

-olej rybny

-żelatyna

-żelatyna z membran pęcherzyków rybich

Mają one na celu przyspieszenie osadzania się cząstek stałych na dnie kadzi, aby winiarz mógł szybciej przelać klarowny trunek do butelek.

Oczywiście, po całym procesie winifikacji, wszystkie substancje powinny być usunięte z wina. Jednak już samo użycie substancji odzwierzęcych jest niezgodne z zasadami weganizmu i wegetarianizmu. Poza tym wydaje mi się, że jest to niemożliwe, aby usunąć je w 100%.

Na szczęście istnieją inne metody klarowania win wegańskich, np.  za pomocą białka roślinnego oraz innych substancji pochodzenia mineralnego.

Polecam wszystkim wina  wegańskie, ponieważ są nie tylko zdrowsze, ale co ważne, przy ich produkcji nie krzywdzi się zwierząt.

wino czerwone

Oczywiście o jakości tego co znajdziemy w butelkach, nie decyduje tylko sposób uprawy winorośli  czy  sposób produkcji. Równie ważne są umiejętności winiarza,  warunki glebowe i klimatyczne.

Próbując win ekologicznych, wegańskich napotkałam wiele wspaniałych produktów. Samopoczucie po ich degustacji było bardzo dobre. Kiedyś wyczytałam w jakiejś reklamie sieci handlowej, że  po spożyciu win ekologicznych nie cierpi się na ból głowy, w związku z mniejszą ilością siarczynów. Chyba coś w tym jest.

Wina bio  w swoich rodzimych krajach są naprawdę niedrogie, a ich wybór jest bardzo duży.

Na szczęście, coraz częściej są już dostępne w Polsce, i o dziwo nie są droższe od win konwencjonalnych. Jednak  niestety daleko nam jeszcze do wyboru, który jest oferowany w sklepach np. w Hiszpanii i we Włoszech.

Wszystko w w naszych rękach, jeśli będziemy wymagającym klientem, to rynek się do nas dostosuje.

wino ekologiczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *