Aktualności,  Blog,  Przepisy,  sałatki

Kalafior kiszony

Kiszony kalafior

Pewnie jesteście zdziwione, ale smakuje świetnie i jest bardzo zdrowy.

Nadaje się jako dodatek  – sałatka do obiadów, dodatek do kanapek lub do pochrupania.

Szczególnie jesienią i zimą polecam kiszonki. U mnie powstaje na zmianę z kiszoną kapustą.

W przeciwieństwie do ogórków jest zawsze chrupiący, a smakiem im nie ustępuje. Jest pyszny.

Jest wspaniałym, naturalnym probiotykiem i ma masę witamin. Zawiera powstałe w czasie fermentacji bakterie kwasu mlekowego , które oczyszczają organizm i wzmacniają jego system obronny. Bakterie kwasu mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach.

Zatem do dzieła, warto się skusić i przełamać schematy.

Przepis:

1 średni kalafior ( umyć i podzielić na różyczki)

4 ząbki czosnku

Koper ( tj. do ogórków – ja zawsze mrożę i potem wykorzystuje zimą).

Niektórzy dodają ziele angielski, liść laurowy, ale ja wolę tą najprostsza formę. Oczywiście eksperymentowanie jest cenne, bo może odkryjecie całkiem nowe smaki, które pokochacie.

1,5 litra osolonej przegotowanej wody  ( trzeba spróbować , woda musi być w sposób wyczuwalny słona ). Polecam sól do przetworów.

Jeśli wcześniej kisiliście jakiś produkt to dodajcie trochę wody z kiszonki dla szybszego ukiszenia.

Przygotowanie:

W dużym słoiku lub naczyniu z kamionki na dno wrzucamy trochę kopru, 2 ząbki czosnku, następnie drobne różyczki kalafiora, pomiędzy które dodajemy ponownie koper, chrzan i czosnek. Następnie lekko przestudzoną, zagotowaną wodą z solą zalewamy kalafiora.

Kalafiora trzeba docisnąć, aby był zanurzony. Uzywam do tego dobrze umytego i wyparzonego kamienia. Szczęśliwcy są zaopatrzeni w specjalne słoiki. Potem czekamy ok. 3 – 4 dni. Kalafior nawet jeśli kisi się dłużej nadal jest pyszny i chrupki.

Po 7-8 dniach  J jeśli jeszcze go nie zjecie, można przełożyć kalafiora do mniejszego słoika i wstawić do lodówki.

Smacznego i proszę odważcie się spróbować .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *