deser chia
Aktualności,  Blog,  desery,  Przepisy

Deser z chia

Dzisiaj polecam pyszny i szybki deser z chia.

Owoc kaki jest prawdziwą bombą witamin i minerałów, natomiast nasiona chia mają niesamowite właściwości zdrowotne i odżywcze.

Przygotowanie takiego deseru trwa 10 min, ale jest jeden haczyk. Nasiona potrzebują czasu, aby napęcznieć.

Stopień trudności tego przepisu jest znikomy. Nasiona chia same pęcznieją pod wpływem kontaktu z płynem.

Najprościej będzie wsypać je wieczorem do mleka roślinnego, a resztą zająć się później.

nasiona chia

Składniki:

  • 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • 3  łyżeczki nasion chia
  • 1 owoc kaki

Słoiczek ma u mnie pojemność 200 ml.

owoc kaki

Przepis:

1. Do naczynia wlej mleko roślinne ( dowolne, które lubisz)  i dodaj nasiona chia.

Jeśli chcesz, żeby masa szybciej zgęstniała, to najpierw lekko podgrzej mleko. Nawet jeśli tego nie zrobisz, to nic nie szkodzi, bo to tylko kwestia czasu, kiedy nasiona napęcznieją. Wymieszaj kilkakrotnie zawartość naczynia  w odstępach 10 – 15 minut.

Następnie odłóż naczynie do lodówki na minimum 6 – 7 godzin. Ja lubię przygotowywać tę mieszankę wieczorem, a kończyć  szykować deser następnego dnia, przed podaniem. 

2. Kaki umyj i obierz cienko nożykiem. Następnie miąższ pokrój i zblenduj na gładki mus.

3. Dodaj mus do wypełnionego masą z chia słoiczka.

Prawda, że proste.

deser z chia

Gotowy deser możesz trzymać w lodówce maksymalnie do dwóch dni.

W tej wersji deser jest umiarkowanie słodki – cała słodycz pochodzi z owocu. Jeśli wolisz słodszą wersję, to proponuję dodać do mleka troszkę syropu klonowego lub syropu z agawy.

Mam nadzieję, że już wkrótce wypróbujesz ten przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *