makowe
Blog,  desery,  Przepisy

Cudowny, wegański, bezglutenowy tort makowy.

Kochani szybkie zakupy i bierzcie się do roboty.

Może zdarzyć się ktoś, kto nie lubi maku i wtedy wiadomo, że nie jest to ciacho dla niego. Jednak większość z nas doceni smak i zakocha się w tym torcie. Jest cudowny!

 

Składniki:

400 g suchego maku mielonego

200 g wybranych orzechów

50 – 100 g rodzynek

100 g mąki gryczanej

100 g mąki ryżowej

100 g skrobi ziemniaczanej lub tapioki

1 łyżeczka sody

sok z jednej cytryny

6 łyżek oleju kokosowego lub oleju z  pestek winogron

coś słodzącego np. syrop z agawy do smaku ok. 5 łyżek (można bardziej dosłodzić).

tort

Przepis:

Mak gotuj z wodą w proporcji 1:2, ciągle mieszając aż odparuje.

Następnie umieść mak w misie robota i dodaj pozostałe składniki.

Po wymieszaniu możesz wyłożyć ciasto do tortownicy wyłożonej papierem lub wysmarowanej np. olejem z pestek winogron i posypanej lekko mąką lub tartą bułką. Preferuję to drugie rozwiązanie.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, następnie piecz ciasto przez 40-50 min.

Wierzch ciasta udekoruj tak jak lubisz. Może być to lukier, polewa, czekolada, a do tego dodatkowo owoce lub kwiaty.

Na wiosnę polecam bratki, bo wyglądają cudownie.

bratki

Jak sami widzicie, przepis jest prosty i szybki.

Dużo czasu oszczędzamy dzięki temu, że zakupimy mak suchy, mielony. Gdybyśmy byli zmuszeni mielić mak samodzielnie, to byłoby znaczna strata czasu i duże utrudnienie.

Obowiązkowo przygotowuję to ciasto z okazji świąt oraz na specjalne życzenie rodzinki, ilekroć zatęskni za jego smakiem.

Torcik makowy ma jedną wadę, zdecydowanie za szybko znika. 🙂

Smacznego!

tort

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *