
Aromatyczne warzywne curry
Według mnie, w tym daniu najważniejsze są przyprawy. Przyznam, że bogactwo smaku przypraw odkryłam dopiero wtedy, kiedy przestałam jeść mięso.
Przestałam używać gotowych mieszanek i zaczęłam poznawać nowe smaki. Taki był początek mojej przygody z przyprawami i ziołami. Dzisiaj nie wyobrażam sobie bez nich gotowania. Poprawiają smak, mają właściwości prozdrowotne i wspomagają trawienie.
Więcej na temat przypraw dodam pod przepisem.
W tym daniu możemy odnaleźć prawdziwą eksplozję smaków, więc zaczynajmy.
Składniki:
kasza bulgur
¾ szklanki soczewicy zielonej
½ szklanki soczewicy czerwonej
1 brokuł
1 większa marchew
2 małe cebule
200 g fasolki szparagowej
1 puszka mleka kokosowego
olej
sól
pieprz
curry pasta lub sypka przyprawa
łyżeczka kurkumy
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
szczypta chili ( często dodaję więcej )
szczypta kminu rzymskiego
300 ml wody

Przygotowanie:
- Zaczynam od umycia warzyw, obrania i starcia marchwi na grubych oczkach tarki lub za pomocą skrobaczki do warzyw w celu uzyskania kształtu wstążek.
- Cebulę kroję w kostkę.
- Brokuł dzielę na różyczki.
- Fasolkę szparagową myję, obcinam twardszą końcówkę ( można użyć już przygotowanej mrożonej lub z puszki).
- Do garnka wlewam trochę oleju i wrzucam najpierw cebulę i przyprawy. Uważajcie na dobór właściwej ilości przypraw. (Ja i moja rodzina lubimy ostrzejsze smaki, dlatego nie żałuję chili , a czasami dodaję świeżą ostrą papryczkę.)
- Po chwili dodaję resztę warzyw i soczewicę. (jeśli chcemy użyć fasolki z puszki, to dodajemy ją później, bo już jest miękka ).
- Wlewam wodę i pozostawiam garnek na gorącej kuchni.
- Teraz wstawiam kaszę, aby się ugotowała. Trwa to ok. 15 min.
- Następnie do garnka z warzywami dodaję mleczko kokosowe.
- W czasie gotowania mieszam od czasu do czasu.
Potrawa jest gotowa w ciągu ok. 30 min.
Podając curry możemy przybrać je świeżą kolendrą lub natką.
Moje drogie, wiem, że nie każdy lubi smak kokosa w daniach obiadowych, ale warto wypróbować ten przepis. Zamiast brokułów można wykorzystać różyczki kalafiora.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało. Danie jest rozgrzewające, kolorowe i pięknie pachnie. Polecam na chłodne dni.
Smacznego.

Krótki opis przypraw:
Curry – mieszanka różnych przypraw np. kurkumy, kozieradki, kolendry, czosnku, kminu rzymskiego, gorczycy, cynamonu, imbiru, goździków, papryki słodkiej, gałki muszkatołowej
Kurkuma – kocham ją za kolor i właściwości prozdrowotne, których lista wciąż się wydłuża w miarę publikacji kolejnych badań. Poczytajcie o niej, a zrozumiecie , że warto się z nią zaprzyjaźnić
Imbir – ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, rozrzedza krew, łagodzi bóle miesiączkowe, leczy bóle stawów, przeziębienia i migreny.
Cynamon – chroni przed choroba Alzheimera i Parkinsona, ma właściwości antynowotworowe, obniża poziom cukru we krwi


Może Ci się spodobać

Warzywa w chrupiącej tempurze
1 kwietnia 2020
Vege pesto
13 grudnia 2019