warzywne curry
Aktualności,  Blog,  danie obiadowe,  Przepisy

Aromatyczne warzywne curry

Według mnie, w tym daniu najważniejsze są przyprawy. Przyznam, że bogactwo smaku przypraw odkryłam dopiero wtedy, kiedy przestałam jeść mięso.

Przestałam używać gotowych mieszanek i zaczęłam poznawać nowe smaki. Taki był początek mojej przygody z przyprawami i ziołami. Dzisiaj nie wyobrażam sobie bez nich gotowania. Poprawiają smak, mają właściwości prozdrowotne i  wspomagają  trawienie.

Więcej na temat przypraw dodam pod przepisem.

W tym daniu możemy odnaleźć prawdziwą eksplozję smaków, więc zaczynajmy.

 

Składniki:

kasza bulgur

¾ szklanki  soczewicy zielonej

½ szklanki soczewicy czerwonej

1 brokuł

1 większa marchew

2 małe cebule

200 g fasolki szparagowej

1 puszka mleka kokosowego

olej

sól

pieprz

curry pasta lub sypka przyprawa

łyżeczka kurkumy

szczypta imbiru

szczypta cynamonu

szczypta chili ( często dodaję więcej )

szczypta kminu rzymskiego

300 ml wody 

Przygotowanie:

  1. Zaczynam od umycia warzyw, obrania i starcia marchwi na grubych oczkach tarki lub za pomocą skrobaczki do warzyw w celu uzyskania kształtu  wstążek.
  2. Cebulę kroję w kostkę.
  3. Brokuł dzielę na różyczki.
  4. Fasolkę szparagową myję, obcinam twardszą końcówkę ( można użyć już przygotowanej mrożonej lub z puszki).
  5. Do garnka wlewam trochę oleju i wrzucam najpierw cebulę i przyprawy. Uważajcie na dobór właściwej ilości przypraw. (Ja i moja rodzina lubimy ostrzejsze smaki, dlatego nie żałuję chili , a czasami dodaję świeżą ostrą papryczkę.)
  6. Po chwili  dodaję resztę warzyw i soczewicę. (jeśli chcemy użyć fasolki z puszki, to dodajemy ją później, bo już jest miękka ).
  7. Wlewam wodę i pozostawiam garnek na gorącej kuchni.
  8. Teraz wstawiam kaszę, aby się ugotowała. Trwa to ok. 15 min.
  9. Następnie do garnka z warzywami dodaję mleczko kokosowe.
  10. W czasie gotowania mieszam od czasu do czasu.

Potrawa jest gotowa w ciągu ok. 30 min.

Podając curry możemy przybrać je świeżą kolendrą lub natką.

Moje drogie, wiem, że nie każdy lubi smak kokosa w daniach obiadowych, ale warto wypróbować ten przepis. Zamiast brokułów można wykorzystać różyczki kalafiora.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało. Danie jest rozgrzewające, kolorowe i pięknie pachnie. Polecam na chłodne dni.

Smacznego.

curry

Krótki opis przypraw:

Curry – mieszanka różnych przypraw np. kurkumy, kozieradki, kolendry, czosnku, kminu rzymskiego, gorczycy, cynamonu, imbiru,  goździków, papryki słodkiej, gałki muszkatołowej

Kurkuma – kocham ją za kolor i właściwości prozdrowotne, których lista wciąż się wydłuża w miarę publikacji kolejnych badań. Poczytajcie o niej, a zrozumiecie , że warto się z nią zaprzyjaźnić

Imbir – ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, rozrzedza krew, łagodzi bóle miesiączkowe, leczy bóle stawów, przeziębienia i migreny.

Cynamon – chroni przed choroba Alzheimera i Parkinsona, ma właściwości antynowotworowe, obniża poziom cukru we krwi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *